Wie is Ayn Rand?

Ayn Rand, (geboren 2 februari 1905, Sint-Petersburg, Rusland - overleden 6 maart 1982, New York, Verenigde Staten), was een toonaangevende schrijfster en filosofe die een nieuwe filosofie heeft gecreëerd: het Objectivisme. 

Door haar ongewone jeugd die zij doorbracht in Rusland zag ze met de opkomst van het Communisme het kwaad van het collectivistische gedachtegoed. De doctrine dat propagandeert dat het individu zich onderschikt moet maken aan de wil van het zogenoemde collectief. 

Omdat Ayn Rand een vrije uitgesproken geest had realiseerde ze zich al snel dat ze geen toekomst kon hebben in het Communistische Rusland en maakte de keuze om te verhuizen naar de Verenigde Staten dat destijds de bakermat voor vrijheid was. Alleen kwam Ayn Rand al snel achter dat bepaalde collectivistische anti-vrijheid ideeën die ze in Rusland zag opkomen ook de Amerikaanse samenleving begonnen te infiltreren. Destijds was Amerika vele male vrijer dan Rusland maar ze observeerde dat de staat in de VS ook een steeds grotere rol ging spelen, terwijl Amerika ooit was gesticht uit het ideaal dat de overheid gelimiteerd moest zijn. De enige rol die die overheid had was het beschermen van de inividuele vrijheid van zijn burgers. De overheid was een beschermheer en geen heerser. 

Ayn Rand ontdekte dat er geen filosofie bestond dat als morele fundament kon fungeren ter verdedigen van vrijheid en zo de eindeloze groei van de overheid kon beteugelen. Daardoor was het Westen volgens Rand niet instaat om de ongekende vrije samenleving die men had bereikt rond de 19e eeuw vast te houden. Met het gevolg dat mensen steeds meer vrijheden zijn gaan verliezen en we zo in een steeds collectivistische samenleving zijn gaan leven. 

Het antwoord van Rand op deze tekortkoming was dat ze boeken is gaan schrijven om haar visie over wat er mis is met de wereld, maar nog belangrijker haar visie over hoe de wereld zou moeten zijn te verkondigen. Haar fictieboeken als: Anthem, We The Living, The Fountainhead en Atlas Shrugged, die haar kijk over de wereld schetste waren een daverend succes en hebben miljoenen mensen geïnspireerd. Later in haar leven heeft ze ook legio non-fictie boeken geschreven zoals: The Virtue of Selfishness, Philophy: Who Needs It en Capitalism: The Unknown Ideal, waar ze haar filosofie expliciet heeft geconcretiseerd. 

Een van de unieke eigenschappen van Rand’s filosofie het Objectivisme is dat het op verschillende aspecten onwijs veel waarde kan hebben. Ten eerste, geeft het de mens een consistent wereldbeeld wat het individu instaat stelt om succesvol en gelukkig te zijn op aarde. Ten tweede, biedt het ook een referentiekader van hoe een samenleving zou moeten functioneren om de meeste individuen instaat te stellen om hun potentieel te kunnen bereiken. 

De filosofie van Ayn Rand: het Objectivisme, is de eerste filosofie die een morele rechtvaardiging geeft voor een vrije samenleving. Daarom heeft Rand een filosofie gemaakt voor de toekomst voor de mensheid. Het is daarom een filosofie die ontdekt moet worden door mensen die liefde hebben voor het leven op aarde.